fbpx

Пролетна поддръжка на тревния чим

Полагане на тревен чим Варна

Много от вас се чудят, кога е дошло времето да започнем да се грижим за тревния килим в нашата градина. Ние ще напишем няколко важни неща за тревата след зимата. Естествено за градината никога няма точна дата поради факта, че климата всяка година е различен и трудно може да се назове, кога трябва да се почне, или кога да се спре. След започване на повишаване на температурите през месец март идва момент, в който тревата почва да се събужда и да расте. Това е времето в което Вие трябва да се ориентирате към първото важно нещо за вашия тревен чим през месец Март.

– Косене на тревата – Може да започнете с леко косене на тревата, като това означава да отрежете не-повече от 2см-3см от нейната височина. Много хора и градинари правят грешката да окосят тревата с над 70-80% от нейната дължина, което води до пожълтяване и влошаване на качествата на тревния килим.

– Вертикулиране – Това е така нареченото премахване на мъртва трева от вашия тревен килим, като това допринася за отпушване на почвата около здравата трева. Подобряване на въздушния поток към корените на тревата, по-добро усвояване при торенето на тревата. Начините за вертикулиране са два: ръчно и машинно. Ръчното се прави с търмък или професионален уред, като се реши тревния чим и се отстранява мъртвата кафява трева скрита до почвата. Ръчния метод върши работа, но е доста труден за изпълнение при големи площи. Машинното вертикулиране се прави, чрез машина подобна на косачката, но с различен механизъм. Този механизъм извлича мъртвата трева лесно и бързо, като я праща в коша на машината. Ако вие имате голяма площ, а нямате такава машина се обърнете към специалисти в областта, които разполагат с необходимата техника. Това е най-важното нещо за тревата в ранна пролет.

– Торене – След като сте почистили тревата е нужно да наторите терена с комбинирана бавно разградима тор, като нормите за торене са според вида на тревата и нуждите на терена. Може да ползвате норма около 3кг на 100кв.м тревна площ. Задължително е торенето да се извършва при суха трева, за да може да гранулите да попаднат върху почвата, а не по зелената маса. След торенето е добре да направите обилно поливане на терена със накрайник за дъждуване /ако нямате изградена поливна система/.

Свързани статии

Обади се сега