fbpx

Грижа и отглеждане на рози

Поддръжка на рози

Розата е едно от най-красивите цветя в нашата градина.

Съществуват над 100 вида различни рози под формата на храст, цвете или катереща се роза. Имат доста разновидни оцветки, размери и ухания. Има няколко групи рози Чайно-хибридни, флорибунда, пълзящи, миниатюрни. Розите обичат много слънчеви места с продължително слънце и места където са на балансиран въздушен поток. Добре е да се сеят в пропускливи почви или градинска пръст смесена с пясък или торф.

Сеенето на роза според повечето специалисти се прави през пролетта, като почвата е предварително разкопана, обогатена и добавани съставки за нейната пропускливост.

Според нас може да се засажда роза и през есента, като това дава по ранен старт на розата през пролетта. За сметка на пролетното сеене на роза, есенното засаждане вече е дало на розата времето да се приспособи към новите условия, да развие малко част от корените и това да помогне за по-ранното развитие при първа пролет.

Минуса който има есенното засаждане на роза, е че при тежка зима с много ниски температури има възможност розата да измръзне, ако не е зазимена добре или е на прекалено ветровито място. Зазимяването се прави като посятата роза се зарива с пръст цялата и се отравя при първа възможност след зимата. Пролетното засаване е по-безопастно от към климатични условия, но пак се забавя поради по-късното засаждане и времето за адаптация. Така всеки може да прецени, как да постъпи със засаждането на своята роза и да предприеме нейното засаждане.

Грижата за розата също е важен момент в нейното изграждане и бъдещо развитие.

Добре е да се подхранва със специализирани торове за рози, като се внимава с тяхната дозировка. При някой видове на розите с обилен цвят трябва да се тори повече с изкуствени торове, за да може розата да изхранва всички цветове. След прецъфтяването на цвета той трябва да се отреже задължително с остра градинска ножица, това е задължителна процедура, ако искате да имате красива роза.

Вредителите на розите са основно листната въшка и болестта ръжда ( ръждивка ) при по-сенчести и влажни места.

Добре е след разлистането на розата през пролетта тя да бъде напръскана с препарат срещу листна въшка, а може и профелактично за ръждивка и мана. Необходимите препарати може да си набавите от специализирани агро аптеки или да се обърнете към специалисти в поддръжката на дворове.
Необходимо е редовно да прекопавате пръста около розата, като това внася необходимия кислород към корените, също така подпомага по-доброто услояване на хранителните вещества и водата.

Свързани статии

Обади се сега