fbpx

Пролетни съвети за градината.

Лалета

Докато природата навън най-накрая започва да се раззеленява след дългата зима, настъпва времето, когато отново трябва да се обърне внимание на вашата морава.

Пролетта е един деликатен момент за вашия двор – почвата е подобна на гъба, растенията са нежни, а времето е непредсказуемо.

Вашата морава ще ви е благодарна за това, че се грижите за нея в това време на годината, но тя също ще ви ви се отблагодари, ако се справите с няколко важни пролетни задачи.

ВАЖНО!  Ако считате, че времето отделено за работа в градината не ви доставя удоволствие, работата е трудоемка и бихте могли да се посветите на семейството си или на други любими занимания, Ви препоръчваме да се доверите на фирма, която е специализирана в професионалната поддръжка на зелени площи.

Ето как да се погрижите за тревата през пролетта.

Видове тревни смески

Пролетната поддръжка на тревни площи, зависи от вида на тревните смески, от които са съставени:

Смеските за студените сезони имат две растежни цикъла – умерен през пролетта и бърз през есента. Те изпадат в латентно състояние и могат да се борят в горещите летни месеци, така че фокусът на пролетната грижа е укрепване на растенията за лятото.

Смеските за горещите сезони виреят в жегата и изпадат в латентно състояние през зимата. Те започват да растат след последния пролетен мраз и се развиват по средата на лятото.

Познаването на вида на тревата, която имате, както и периода на нейния връх на вегетация, ще ви помогне за решаване на задачи по поддръжка на вашите тревни площи в точното време.

\"\"

Почистване – Внимателно!

Избягвайте извършването на тежка дворна работа през пролетта, докато почвата не изсъхне – стъпването по меката почва увреждане новите тревни издънки и деформира моравата. Когато почвата стане добра и суха, започнете с пролетното почистване от листа и изсъхнали тревни отпадъци, за да се насърчи растежа на тревата и да се попречи на дебнещите вредители и болести.

В райони с обилни снеговалежи, останал сняг и снежни купчини, могат да задушат тревата отдолу и да насърчат развитието на плесени. Тъй като времето се затопля е препоръчително да се разпръснат снежните купчини с лопата, за да се стимулира топенето.

Борба с плевели

Пролетта е най-доброто време, за да се предотврати появата на плевели чрез използване специални торове или хербициди. Правилно прилагане на торове и хербициди…

И за двата вида тревни смески – топлолюбиви и студенолюбиви е добре да се третират през пролетта за предотвратяване появата на плевели. След като сте третирали или наторили през пролетта, е необходимо да повторите в средата на лятото.

\"\"

Засяване на тревни смески и подсяване 

През пролетта, градинарите трябва да избират между борбата с плевелите и затревяването на оголените места. Ако изберете третиране срещу плевели, хербицида ще бъде активен до 12 седмици, което означава, че ще трябва да пропуснете пролетното подсаждане на оголените места.

Ако вашата цел тази пролет е попълване на голи петна или създаване на нова тревна площ, времето за извършване на тези дейности в зависимост от вида на трева е:

Студенолюбивите треви могат да бъдат засадени, веднага след като температурата на въздуха падне до около 15 градуса, а на почвата до 10 градуса. Есента е по-подходящ сезон за засаждане на този вид треви, така че използвайте пролетта за подсяване на голи петна. Бъдете готови да поддържате влагата в почвата на тревата, чрез редовно поливане през лятото.

Топлолюбивите треви могат да бъдат засадени, когато температурата на въздуха достигне 20 градуса, а температурата на почвата е около 15 градуса, период в които всички опасности от измръзване са отминали. Късната пролет е най-доброто време, за посев.

Торене

Видът на тревата която имате също влияе кога и как трябва да се натори:

Студенолюбиви треви: Не се поддавайте на изкушението \“ударно\“ да наторите тревата през пролетта. Прекомерното пролетно подхранване насърчава бързия растеж на тревата, но това ще причини дискомфорт в разгара на лятото, особено в сухите горещи летни дни, когато тревата ще е на ръба на оцеляването. Ако вашата морава е в лоша форма, наторете леко през пролетта с балансиран тор с бавно освобождаване. Запазете по-тежките хранения за есента, когато този вид треви са в пика си вегетационния си период.

Топлолюбиви треви: Вегетационният им период е в края на пролетта. Тогава тревата започва активно да се разраства. Това обикновено е през април или май, след последната слана. Необходимо е редовно да торете всеки месец с торове богати на азот, които стимулират растежа на тревата. Есента се тори с торове богати на калий и фосфор.

Проблеми с почвата

Пролетта е чудесно време да направите тест на почвата, за да разберете дали тя се нуждае някакви изменения. Можете да приложите вар към кисела почва (рН под 6) по всяко време по време на вегетацията, докато тревата не повехне или се покрие със скреж. Ранната пролет може да бъде чудесно време за прилагането на вар, ако ще се засажда нова трева.

Да не се прилага вар в рамките на 3 седмици след торене, тъй-като съставките могат да реагират и да станат по-малко ефективни. Следвайте препоръките на производителя за правилното дозиране.

\"\"

Други задачи свързани с пролетната поддръжка на трева

  • Аерацията е най-добре да се извършва по време на пиковия сезон на растеж на тревата. За топлолюбивите треви, това означава началото до средата на лятото. За студенолюбивите треви, аерацията е най-добре да се извърши през есента, но може да се повтори през пролетта, ако почвата е изключително уплътнена. Изчакайте, докато тревата е окосена 2-3 пъти през сезона, така че ще бъдете сигурни, че расте достатъчно бързо, за да се възстанови от аерацията.
  • Вертикулиране: Това е процес по отстраняване на изсъхнала тревна маса от корените на тревата. Подходящо е да се извърши в началото на вегетативния растеж, точно преди аериране.
  • Косене: Започнете косенето, веднага след като тревата се нуждае от косене, но не забравяйте, че райграса се поддържа в най-добра форма, когато от неговите листа се отреже максимум една трета от общата им дължина.
  • Поливане: именно от него зависи доброто поникване на райграса. Трябва да се полива всеки ден поне 15-20 дена, най добре сутрин и вечер, като дневната норма вода е около 10 л. на кв. м. Почвата трябва да е постоянно влажна, но не и преовлажнена. След поникването на тревата, поливането на тревните площи трябва да продължи постоянно през целия вегетационен период. През пролетта и есента трябва да се полива през два три дни, а през лятото е най добре всеки ден. При по рядко поливане трябва да се напоява много по обилно.
  • Контрол върху вредителите: Пролетта е добър момент да се решат проблемите с вредителите. Много насекоми, като мравки, ларви, червеи, щурци и др, могат да причинят увреждане на тревата през пролетта, но са по-ефективно контролирани по-късно през лятото. Трябва да се следи и за нападения от гъби, бактерии, гризачи и други. При всеки случай трябва да се вземе индивидуално решение, като в някои случаи отговорът не е лесен дори и за хора с голям опит в областта.
  • Оборудване: Винаги работете с остър нож на градинската косачка и поддържана техника за да превърнете досадния ангажимент от поддръжката на вашата морава в удоволствие.

Свързани статии

Обади се сега