fbpx

Сейтба на райграс

Тревен чим

Тревните площи стават все по-модерен и нужен елемент от нашия живот. Осезателната нужда от промяна на ежедневието тласка много хора към желанието да променят своя двор и да го превърнат в място за релакс и зеленина. Зеления фон и растителността дават нужното спокойствие на сетивата и духа на човек. Тревните смески са един отличен елемент от една градина. Те са красиви, зелени, децата ги обичат, казано с една дума те са перфектния приятел в нашата градина.

Сейтбата на тревните смеси е добре да се прави пролетно или есенно време, като най-подходящи са месец април-май през пролетта и месец октомври-ноември през есента. Причината за това е умерената температура и по-влажното време, което е задължително за доброто развитие на тревата. При високи температури трудно се поддържа необходимата и точна влажност, както и има риск от прегаряне на семената и тяхното унищожаване, което ще доведе до лоша тревна настилка.

Друг важен момент е избора на тревни смески, както и преценката на почвата върху , която ще се полагат семената на тревата. Необходимо е почвата да бъде с равномерна пропускливост и добре обработена, което ще доведе до добри резултати във времето. Следващата стъпка при затревяването на площ е избора на тревна смес, като тука избора е голям. Има различни фирми, различни смески от треви, различни идеи за комбинация на отделните сортове трева, както и фирмени стратегии за по-бързо израстване на тревата или точно обратното за по-бавно развитие на тревата.

Добре е да помислите, какво точно ще правите с тази трева? Дали ще ходете през нея, ще сядате на нея, децата ще бягат по-цял ден или просто ще е ползвате като естетическа красота във вашия дом и градина. Различните смески трева са разработени точно по тези критерии необходими за всяко домакинство и начин на ползване.

Също така важно е дали терена, който искате да затревявате е на слънчево място, на полусенчесто, изцяло сянка или пък има достатъчно вода, средна възможност за напояване, ниска възможност. Всичко това са фактори важни за избора на една тревна смес, ако пренебрегнете някой от тези фактори вие рискувате да положите грешна тревна смеска и да имате постоянни проблеми за вбъдеще!

Свързани статии

Обади се сега