fbpx

Как да се грижим за Бенджамина

Бенджамин

Бенджамина е едно много красиво растение, което вдъхва живот в стаята и дава много енергия и настроение. В същото време за да е зелен и красив той иска постоянни грижи. Често се случва по незнайни за нас причини да му пожълтеят или окапят листата. На първо място трябва да знаем, че той не обича температурните амплитуди. Причините за пожълтяването и окапването на листата може да са няколко:.

  1. Рязка промяна в температурата /аз лично не вярвам, че това се е случва, ако го отглеждате в стаята/. Но все пак ако сте отглеждали растението на тераса или някъде в двора, при рязко захлаждане резултата е неприятно пожълтяване на листата, а често и окапването им;
  2. Промяна във влажността на помещението /това е по вероятно през зимните месеци, ако се топлите на радиатори или климатици/. Ако растението е сложено под климатик или в близост до отоплителен уред, е необходимо да го преместите на друго място, където температурата е по-постоянна. Необходима е и относително постоянна влажност, а от уредите въздуха изсъхва;
  3. Прекомерно поливане. Бенджамина се полива веднъж седмично и то не обилно. През лятото това е достатъчно. През зимата може и на десет дена.
  4. Друга причина за пожълтяване и окапване на листата може да е ако сте забравили да полеете растението продължително време и когато се сетите за него да решите да компенсирате с повече вода, което не е нужно.

Ако спазвате тези няколко съвета, ще се наслаждавате дълго време на това прекрасно растение.

Свързани статии

Обади се сега