fbpx

Как да се грижим за храстите в градината

Цветя

Зелените храсти присъстват в почти всяка градина, като се използват за декоративен ефект и живи плетове с различни височина.

Най-използвания вид храсти в България е от вида \“Лигуструм\“. Води се вечно зелен храст, но в държави с по топъл климът през зимата. В България храста почти губи всичките си листа през зимния сезон, а при ранната пролет почва да се разлиства отново и бързо става зелен и красив. Прихваща се към всякакъв тип почва и не е капризен за отглеждане. Посася както силно слънце, така и полусянка. Издръжлив е на рязане и поради тази причина намира място в градините.

Подрязване

Можете да огледате храстите за повредени клонки през зимата и да ги отстраните. Също така е добре да изчистите вътрешни преплетени клони, които ще си пречат при развитието на разстението през лятото. Основна кастрене се препоръчва след като новите листа са се показали и разстението е започнало да нараства. Тогава вие може да му придадете формата, която желаете със градински ножици или с машинен храсторез. Ако искате да образувате по-висок жив плет кастренето трябва да бъде леко с цел оформяне, като постепено се повдига до височината, която търсите. Ако искате да е по-ниско кастренето се прави постепенно на долу. Когато стигнете желаната височина го подрязвайте, когато започне да разваля своята форма видимо. Ако храста е рехав в долната си част може да го окастрите средата или края на Февруари преди появата на новите пъпки. Може да изполвате за рязане около 1/2 от височината му, като това ще спомогне за сгъстяването в долната част.

Торене

Добре е при ранна пролет да окопаете храстите и да почистите падналите листа и клонки през зимния сезон. След което може да наторите храстите с комбинирана бавно разградима тор и да полеете добре храстите 2-3 пъти след хвърлянето на тора.

Поливане

Храстите обичат водата, но това не значи да прекалявате с поливането. Препоръките са да се полива на 2 или 3 дена обилно /според времето/. Като така, ще избегнете постояното овлажняване на почвата и развитието на болести. Ако почвата ви е прекалено песъчлива и пропусклива поливането трябва да е всекидневно. През пролетта и есента поливането се прави 1 път на седмица, ако няма дъжд. При дъждовно време, не се пропоръчва поливане на храстите. Стремете се да избягвате мокренето на листата, като за целта може да ползвате капково напояване или да поливате от близо ниско над почвата.

Свързани статии

Обади се сега