fbpx

Косене и поддържане на трева в оптимална форма

Косене

Косенето на трева е процес, който се превръща в задължение след затревяване на площ.

Хубавата градина си носи и своята поддръжка и начини за това да изглежда добре и да бъде в оптимална форма. Хубавия тревен чим изисква задължителна поддръжка и точни и ясни правила за добрата му визия. След избора на тревна смес, засяването и изчакването на семената да покълнат и да израстнат, тревния чим трябва да започне да се поддържа с редовно косене. Добре е тревата да не се оставя да прерасте, защото става трудна за косене, а в по-късен етап може да доведе и до разреждане или повреждане на чима.

Оптималния вариант за косене на любителски тревни смески се пада по 1 път на седмица, или на 5-6 дена след този период при редовно поливане и торене тревата започва да прераства. Височината на тревния чим трябва да се поддържа на около 3 см, като това е височина след косенето. Не е добре да се коси под тази височина на тревния чим, защото това може да доведе до повреждането му и лошото му състояние след време. Друго което трябва да внимавате при косене на трева е да не отнемате твърде много от височината на тревата. Оптималния вариант е от 1/3 до максимум 1/2 от дължината на тревата, като това и остава хранителните запаси и тя отново може да расте нормално.

След косене на тревата задължително тя трябва да се полее обилно, а при необходимост и да се натори с изкуствени торове подходящи за тревни чимове и райграс.

Трябва да се внимава с поливането при сълно слънце и много горещо време, това е много опасно за тревния чим и може да доведе до болести и съсипване на тревата. Препоръчително е да косите тревата при залез слънце, за да може спокойно след това да бъде полята обилно. Друг вариант е при косене в силно слънце да изчакате колко часа и след това да поливате тревния чим.
Също така е добре 2-3 пъти годишно да почиствате тревата от падналите остатъци при косенето, като това може да правите с специален търмък направен за тази цел или да използвате специализирана техника.

Почистването помага на младите разклонения да израстнат и им доставя необходимия въздух, светлина и слънце.

Свързани статии

Обади се сега