fbpx

Как да се справим с плевелите?

гадинарски услуги

Всеки ден, плевелите се борят да установят контрол над другите растения в двора ви. Почти винаги те побеждават в конкуренцията с декоративните ви растения и райграс за достъп до светлина, влага и пространство, с което загрозяват двора ви. Те заплашват цялостното здраве на вашата морава и променят екологичното равновесие във вашия зелен кът. Не забравяйте, че ранната защита срещу плевелите е жизненоважна, за да нямате голи участъци в моравата. Борбата с плевелите трябва винаги да се комбинира с всеобхватни препарати, торове и програми за поддръжка на тревни площи за подобряване здравето на тревата.
Успешната борба с плевелите се крепи на правилното им идентифициране, последвано от правилна обработка преди и след поникването им, с което да се предотврати нов растеж. Обработките трябва да се извършват от сертифицирани специалисти с препарати и пестициди, разрешени за употреба от МЗ. Крайната цел е възстановяване на красотата на вашата морава и защита от разпространение на плевели.
За постигане на траен успех в борбата с плевелите и поддържане красотата на вашата морава, е задължително да се комбинират услугите за контрол над плевелите с общите програми за поддръжка на тревни площи.
Най-често срещаните плевели в райграса са широколистните. Те развалят цялостта на гъстия и зелен тревен чим и задушават развитието му.

Вредата от широколистни плевели по райграса

Плевелите по начало са по-агресивни от житните треви, към които спадат всички декоративни тревни смески и райграс, предлагащи се в магазинната мрежа и от които се изграждат тревните площи. Те притежават в повечето случаи по-дълбока коренова система и абсорбират по-голямо количество вода и хранителни вещества. По този начин бързо нарастват и задушават райграса.

Глухарчето (жълтурчето)

Голяма част от плевелите се активизират още на пролет, като глухарчето (жълтурчето). Това растение се разпространява изключително бързо след своя цъфтеж. Семената му са летливи и бързо се разнасят от вятъра. Ако срещу него не се предприемат мерки, може бързо да се разпространи из цялата гладина и да наруши трайно тревната ви площ.

Детелина

Един от най-сериозните плевели по райграса е детелината. Тя се активизира главно напролет, също като жълтурчето, но за разлика от него има няколко периода на интензивно нарастване през сезона. Това означава, че ако не се вземат мерки срещу нея, тя бързо завзема територии, измествайки вашия райграс. Детелината е плевел, който образува гъста тревна покривка и задушава райграса почти на 100 %.

Други широколистни плевели

При дворове, които са в близост до запустели терени, горски масиви и поляни, често се пренасят множество видове широколистни плевели. Повечето от тях не са толкова агресивни, но развалят декоративните качества на тревни чимове.

Как да премахнем плевелите в райграса

Всички видове широколистни плевели, с изключение на детелината могат да се премахнат ръчно. Този начин е най-природосъобразен и не замърсява почвата. Но ако имате по-голяма площ или плевелите са интензивно разпространени се използват селективни хербициди или по специално хербициди срещу широколистни плевели. Това са препарати, които поразяват единствено вашите широколистни плевели и не вредят на тревата.
На пазара има голямо разнообразие от препарати за борба с плевелите, но ако сте решили сами да се спревите с проблема, е важно преди да ги употребите да прочетете внимателно указанията за употреба и да не надвишавайте нормата. След като направите нужния разтвор с обикновенна ръчна, градинска пръскачка трябва да се третира засегнатия участък. Тези препарати имат контактно действие. Това означава, че действат единствено при контакт с листата на широколистните. Препаратите влизат до корените и ги ликвидират. Поради тази причина, няма ефект ако искате да напръскате превантивно. След като напълните пръскачката може да напръскате около 200-400 кв/м с нея, в зависимост от това колко плевели имате. Пръска се единствено върху плевелите, не върху цялата трева.

Друг ефикасен метод за борба с плевелите

На българския пазар има сложни минерални или органични торове с действие против плевели в тревата. Тези торове имат добавен към тях хербицид, който унищожава плевелите, които имате посредством корените им (разтваря се в почвата при поливане, по този начин плевелите хранейки се с вредния за тях препарат умират). Предимства на тези торове е, че обикновено имат действие до 3 месеца и действат превантивно, докато препаратите действат единствено контактно и еднократно.
Недостатъкът им обаче е, че те действат на всички широколистни плевели и ако искате да имате тревна площ, която е смесена с детелина например, няма да може да опазите детелината. Друг недостатък е високата им цена.

Може би имате нужда от помощ?

Ако не се чувствате подготвени или нямате достатъчно време, което да отделите за борба с плевелите, но все пак искате да се отървете от тях се свържете с нас на тел. 0898756787 или от контактната ни форма и наш служител ще ви посети и ще ви предложи най-доброто, от което се нуждае моравата ви, за да е в оптимална форма.

Свързани статии

Обади се сега