fbpx

Живият плет едно уникално преживяване

оформяне на жив плет

Живият плет е един универсален и изпитан модел за всяка една ограда и градина.

Ползва се от много години и е доказал своята ефективност, както при оградата така и като декоративен плет в големи градини и тревни площи. Има доста видове дръвчета, които се предлагат от търговци и разсадници ние ще спрем вниманието на няколко от най-ползваните модели туя, които са се наложили със своето качество и отглеждане.

Thuja Occidentalis Smaragd / Туя Смарагд/

\"ThujaТя е много привлекателна със своята природна коносовидност, като тя се постига от самото дръвче без да се налага оформяне. Използва се както с декоративен ефект, така и като жив плет и достига до височина от 3 метра и доста голям обем особено в долната си част. Този модел може да бъде и подрязван ефективно, като му се предават различни форми или височина и се превръща в един жив плет от зеленина. Расте относително бързо при оптимални условия – климат, влажност и правилно торене, като достига до 20-25см годишно израстване.

Thuja Orientalis Pyramidalis /Пирамидална Туя/

\"ThujaТя е източна туя също с конусовидна форма. Може да се сади, като отделно дръвче, както и като жив плет с относително голяма естетическа красота.

Достига до 2 метра височина при оптимални условия може и повече, може да бъде и подрязван ефективно, като му се предават различни форми или височина и се превръща в един жив плет от зеленина. Расте относително бързо при оптимални условия – климат, влажност и правилно торене, като достига до 20-25 см. годишно израстване.

Thuja Fastigiata /Туя Фастигиата/

\"ThujaТя не е толкова популярна, но също може да се ползва за жив плет, като расте относително бързо при слънчево място и добра влажност. Расте в правилна форма и след достигане на желаната височина може да се подрязва редовно, за да се уплътни на широчина. Има по-тъмно зелен цвят и е издръжлива на студове.
Това са едни от най-ползваните растения за постигането на жив плет в градини и тераси. Като всички издържат на нашите климатични условия и имат относително бърз растеж при добра влажност и торене.

Thuja Aurea Nana /Ауреа Нана/

\"ThujaТя е изключително красива с своята кълбовидна структура и зелено-жълта украса в горната част. Използва се декоративен ефект в градини, защото височината която достига е едва 1.60 метра. Също може да се ползва отделно, както и в група за нисък жив плет. Расте бавно и е добре да се вземе с по-голям размер, като това ще оскъпи цената на дръвчето.

Свързани статии

Обади се сега